Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nl:digitaal:open_china

China en open tech

Het beeld wat de woorden China en technologie oproepen in het westen is niet zo gunstig. We zien China als een land wat technologie inzet om de beleidsdoelen van de Partij waar te maken. Gezichtsherkenning om te controleren wie oversteeks bij rood licht, locatie technologie om de Uyguren in de gaten te houden, een sociaal kredietsysteem om te zorgen dat alle burgers braaf blijven en daarbovenop kunstmatige intelligentie om een soort cyberpanopticum te realiseren.

China en open source

Maar China is veel meer dan de staat. China heeft aan een kant de technologie onder staatscontrole en aan de andere kant een enorme hoeveelheid kleine technologiebedrijven die in een heel andere wereld leven. Shenzhen is allang niet meer het Silicon Valley van China, het is is Silicon Valley voorbij. Shenzhen is het centrum van de wereld geworden op het gebied van technologieontwikkeling. Er is een gemeenschap ontstaan van bedrijven die elkaars toeleverancier zijn. Die kleine bedrijven omarmen niet de visie van de staat, maar die van het internet. Ze bouwen hun apparaten op basis van open source. De hipste open source techniek komt nu uit China, vooral uit Shenzhen en Shanghai. Het is een interessate mix van internationale open source ideeen en software met Chinese geproduceerde hardware.

RAK wireless

Rak Wireless is gespecialieerd in lange afstandscommunicatie techniek voor het internet der dingen. Ze maken gateways, nodes en interface om berichten via lora te kunnen versturen. Ze ondersteunen het TheThingsNetwork, een lora bedrijf uit Amsterdam wat een open netwerk van lora gateways heeft opgezet. Met hun servers ondersteunen ze een netwerk van lora gateways. De gateways worden aangeschaft en beheerd door derden, bedrijven en burgers die enthousiast zijn over de mogelijkheden van lora. Rak Wireless biedt gateways en nodes die werken met Raspberry Pi computers en met Arduino internet der dingen microcontrollers. Code en voorbeelden op github.

Espressif

Espressif Systems uit Shanghai is een chipmaker die gespecialiseerd is in chips voor het internet der dingen. Hun ESP8266 en ESP32 chips bieden meer dan interfacing met sensoren, ze bieden ook Wifi functies en een TCP/IP stack. Als je een Espressif chip als microcontroller gebruikt kan die praten met sensoren en je informatie delen over het internet. Je kan Arduino applicaties maken die sensoren uitlezen en de meetresulaten via een website aanbieden of doorsturen naar een server op het internet. Je kan een complete webserver in je Arduino sketch programmeren. En dat maakt het internet der dingen pas echt leuk voor de zelfbouwende nerd. M'n huisserver Klik draait op een ESP8266 van Espressif. Code en voorbeelden op github.

Seeed studio

Sipeed is een merk van Seeed Studio, misschien wel de hipste van de bedrijfjes. Sipeed maakt een soort Raspberry Pi concurrent voor ontwikkelaars. En ze produceren een aantal producten met Risc-V processoren. Risc-V is een open source chipontwerp. Hun nieuwste gadget is een Risc-V processor op een bordje met camera, microfoon en scherm, de Maix Go. Omdat de Maix micropython draait en tensorflow ondersteunt kan je machine learning applicaties bouwen op een bordje kleiner dan je smartphone. Je vindt een aantal voorbeelden voor de Maix Go op github. Hiernaast de gezichtsherkenner in actie. Voorbeeldscripts zijn natuurlijk te vinden op github

In open source technologie vullen de westerse ideen en de chinese hardware elkaar aan. Chips die websites runnen en gadgets van een paar tientjes die micropython en tensorflow draaien. Zoals dat hoort bij open source is alle code en documentatie te vinden op het net, vooral op github. De documentatie is niet altijd even goed leesbaar maar het loont de moeite met deze chips en bordjes aan de slag te gaan.

nl/digitaal/open_china.txt · Laatst gewijzigd: 2024/01/05 18:57 door Edwin Wisse