Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nl:fotografie:zeemeeuw

De Zeemeeuw, een chinese camera

Jaren geleden was in Europa een chinees merk camera op de markt. De chinezen hadden hun eigen versies van een aantal populaire cameras ontwikkeld. In de 60er en 70er jaren waren Rolleiflex en Rolleicord cameras heel populair, zowel onder beroepsfotografen als onder amateurs die ze betalen konden.

haiou.jpg Mijn vader had een Rolleicord. En ooit heeft hij hem aan mij gegeven. Ik gebruik de Rollei nog steeds. Het is een geweldige camera om mensen mee te fotograferen omdat je hem niet voor je gezicht houdt. De camera komt nooit tussen jou en de persoon die je op de foto zet. En natuurlijk is het beeldformaat ook prachtig. 6 bij 6 centimeter negatieven of dias. Je krijgt meer resolutie dan met een digitale camera, en veel meer bereik.

In China begonnen ze die camera dus na te maken en zelfs op de Europese markt te brengen. Een aantal cameras rond Shanghai produceerden de cameras onder de naam 海鸥, zeemeeuw. Het aardige aan de zeemeeuwen is dat de latere modellen steeds simpeler worden. De eerste hadden nog een transportmechanisme wat gelijk de sluiter spande, inclusief de uitklapbare handel die de latere Rolleis hadden. Dat zijn allemaal onderdelen die kapot kunnen. Op de zeemeeuwen die je op de rommelmarkten vindt zijn die dus ook steevast kapot. De latere 4b modellen zijn een toonbeeld van simplisme. Er is geen transportmechanisme meer, gewoon een knop waarmee je de film doordraait met een rood ruitje op de achterkant waar je moet kijken hoe ver je door moet draaien. De sluiter is een apart mechanisme, de zelfontspanner is een eiwekker die de ontspanknop een zetje geeft. Dat simplisme maakt dat die cameras nog goed bruikbaar zijn. Wat er niet op zit, kan ook niet kapot.

edje.jpg Omdat ik de camera van mijn vader niet mee wil nemen op reis wilde ik eigenlijk al enige tijd een 6×6 camera voor op reis. En in 成都 heb ik er een gevonden. In 成都 maakten we een reisje naar een dorp bij 成都: 安仁. De attractie daar is het landhuis van een landheer uit het begin van de 20e eeuw die rijk geworden was in de opiumhandel. Daarnaast is een dorpje wat toeristisch ontwikkeld wordt. Op een van de muren stond een muurschildering van een 6×6 camera. Geen 海鸥, maar een 5 geiten camera, nooit van gehoord. Toen Mr. Lee, onze gids voor die dag, hoorde dat ik die cameras mooi vond wist hij nog wel een antiekmarkt voor me waar ze die verkochten.

haiou-02.jpg Dus op weg! Op de markt hadden ze inderdaad cameras. Maar met de meesten was iets mis, of ze waren krankzinnig duur. In een winkeltje waar een man Mao-memorabilia verkocht lag wel een mooi 4b exemplaar, helemaal werkend en hoewel niet goedkoop, ook niet belachelijk duur. Dus even later was ik de trotse eigenaar van een echte 海鸥.

haiou-01.jpg Maar rolletjes had ik natuurlijk niet meegenomen. Ik was helemaal niet van plan een 海鸥 te scoren in de vakantie. Maar flickr toonde weer eens wat een geweldige weg het is naar fotogekken over de hele wereld. 's Avonds in de hotelkamer gelijk een berichtje geplaatst in de 成都 groep: wie weet waar je rolletjes kan kopen in deze stad? Een paar uur later had ik antwoord van een chinese fotoenthousiasteling in 成都, hij wist een winkel. Het bleek op loopafstand van ons hotel te zijn. De volgende ochtend gelijk erop uit. In een kleine voetgangerspasage langs een winkelstraat zat een klein winkeltje genaamd Chengdu 31professional. Achter de toonbank een grote koelkast met alle film die je zoekt: fuiji, ilford, negatief dia. Zonder flickr had ik geen fotos van Chengdu mee kunnen nemen. De fotos die ik gemaakt heb met het eerste rolletje stan op deze pagina.

M'n 海鸥 gaat nog een paar hoeken van China zien en laten zien!

Geotag (locatie) voor:
nl/fotografie/zeemeeuw.txt · Laatst gewijzigd: 2023/03/29 21:08 door 127.0.0.1