Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nl:ruimte:qianxuesen

钱学森, de vader van de chinese ruimtevaart

dongfeng.jpg De chinezen maken de laatste jaren grote stappen in de ruimtevaart. Dat succes is niet ineens gekomen, het is het product van een ontwikkeling van vele decenia. In de tijd dat China in feite nog een arm land was had het al een ambitieus ruimtevaartprogramma (zij het met wisselend succes). Aan de basis van het programma staat een briljante wetenschapper en organisator: 钱学森.

qian01.jpg 钱学森 vertrok voor de 2e wereldoorlog naar de VS om verder te studeren. Hij maakte daar snel carriere. Met Prandtl en von Karman werkte hij samen. Ze zetten het Jet Propulsion Laboratory op om een Amerikaans raketwapen te ontwikkelingen, naar aanleiding van wat ze hoorden over het duitse A-4/V-2 programma. Na de oorlog is hij zelfs in dienst van het Amerikaanse leger naar Duitsland gereisd om daar duitse wetenschappers te werven en de kennis mee te nemen. Een van de duitse technici die hij daar interviewde was Werner von Braun. Na terugkomst werd hij directeur van JPL. Toen werd het 1949 en veroverden de communisten de macht in China. McCarthy was aan het jagen op communisten in China. 钱 学森 probeerde het land uit te komen nadat zijn clearance om aan raketprojecten te werken ingetrokken werd. Dat was in 1950 en mocht gelijk tot 1955 blijven in detentie. Bij terugkomst in China wijdde hij zich volledig aan zijn eigen vaderland. In de USA had hij JPL opgezet, in China deed hij hetzelfde. Hij overzag de ontwikkeling van raketten en satellieten, had een rol in het atoombomproject en heeft systeemtheorie in China ontwikkeld. Een byzondere man dus.

qian02.jpg Ik was een dag in 上海 op zoek naar het graf van een andere chinese held. Ik kom uit de metro en zie een groot bord boven de weg: 钱学森博物馆 (Qian Xuesen museum) rechtsaf. En ik wist niet eens dat zo'n museum bestond. De 交通大学 (Jiaotong universiteit) heeft een flink museum neergezet ter ere van zijn oud-student. Want voordat hij naar de USA ging had hij daar gestudeerd. Het is een apart museum. Omdat veel van zijn werk nog steeds geheim is is er welbeschouwd weinig te zien in het museum. De hal wordt gedomineerd door een 东风2 raket. Het soort raket dat bedoeld is om een kernbom bij de buren af te leveren. Verder kan je het horloge, de radio en wat kleding van 钱学森 bewonderen. Verder zie je fotos en veel tekst. De enige originele documenten die je ziet zijn uit zijn USA-tijd. Alles erna is nog steeds geheim. Het is dus wel een museum voor de echte liefhebber.

qian03.jpg Er was nog wel een verrassing. voor het huidige 神舟 programma had China al een eerder bemand programma. Dit werd beëindigd door interne politieke verwikkelingen. In westerse teksten kan je lezen dat het programma onbekend is in China maar in het museum zag ik er een display over, inclusief fotos van de toenmalige taikonauten.

Geotag (locatie) voor:
nl/ruimte/qianxuesen.txt · Laatst gewijzigd: 2024/01/03 17:48 door Edwin Wisse