Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nl:digitaal:navspark

breadboard.jpg Zelf een ontvanger maken voor satellietnavigatie is interessant om te doen en geeft je de mogelijkheid om een apparaat te maken wat met één systeem werkt. Dus als je wil zien hoe bijvoorbeeld het russische Glonass of het chinese 北斗 werkt met of naast het amerikaanse GPS. Een taiwanees bedrijf maakt kleine ontvangers op een Arduino programeerbaar bordje. Omdat het programmeerbaar is kan je het met één systeem laten werken, een scherm aansluiten of andere sensoren. Op de foto hiernaast zie je het navspark bordje met daarop een nokia schermpje aangesloten om de metingen van de ontvanger te kunnen tonen.

stap02.jpg Om zelf te zien hoe bruikbaar 北斗 is in Europa heb ik een paar navspark bordjes besteld, één voor 北斗 en GPS en één voor GPS en Glonass. Het breadboard van de vorige foto kan je weliswaar laten zien wat de navspark meet maar je kan het zo niet meenemen. Om tracks te kunnen loggen heb je een SD card lezer nodig, je hebt een paar knoppen nodig om de ontvanger te kunnen bedienen, het schermpje natuurlijk om te zien waar je bent en tot slot een batterij om het zonder stopcontact te kunnen gebruiken. Je hebt dan een minimale ontvanger. Het doel is om met de ontvanger te kunnen zien waar je bent, hoe veel 北斗 satellieten er te zien zijn, hoe veel er gebruikt worden en wat de afstanden zijn tot een aantal (vaste) waypoints. Maar vooral moet de ontvanger de tracks bijhouden op een SD kaartje. De tracks kunnen later geplot worden.

stap03.jpg De foto hiernaast laat de ontvanger zien, halverwege het in elkaar solderen van de onderdelen. Het navspark bordje en de SD kaart/batterij lader bordje worden naast elkaar op de onderplaat gezet. Beiden niet direct vastgesoldeerd maar op aansluitingen waar ze in gestoken kunnen worden. Het navspark bordje kan dan uitgewisseld om van een 北斗 ontvanger een Glonass ontvanger te maken. Op de foto werkt de navspark al met het nokia schermpje en met de knoppen. Omdat de batterij nog niet is aangesloten werkt het alleen als het via USB stroom krijgt. Maar het werkt!

navspark-logger01.jpg Het uiteindelijk ontvangertje werkt prima. Met de batterij kan je bijna een dag lang tracks opnemen. Met de rode knop zet de achtergrondverlichting van het nokia scherm aan en uit. Het scherm is met achtergrond ook bij daglicht goed te lezen maar met verlichting aan gaat de batterij een stuk minder lang mee. De zwarte knop schakelt je bij één keer indrukken door naar het volgende scherm. Er zijn schermen voor de satelliet status, hoeveel satellieten zijn in zicht en in gebruik, er is een pagina voor de locatie en de nauwkeurigheid en er is een pagina die de afstand en richting tot een aantal waypoints laat zien.

De source voor de ontvanger is te vinden op Github.

Geotag (locatie) voor:
nl/digitaal/navspark.txt · Laatst gewijzigd: 2022/07/11 14:39 door 127.0.0.1