Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nl:waarom_wiki_webstek

Waarom Wiki Webstek

Op mijn webstek staan stukje op die ik heb geschreven na de China reisjes en nog oudere stukjes die ik ooit geschreven heb om een geo-gelinkte webstek te maken. Daarbij wilde ik wel verbindingen maken tussen pagina's maar zonder de teksten in een structuur onder te brengen. Het leven ziet er immers ook niet altijd even gestructureerd uit. Een geo-gelinkte webstek heeft geen overzicht, anders dan een kaart misschien. Maar alle teksten zijn wel verbonden op een aantal manieren, je kunt zien wat in de buurt is van iets anders, zowel in tijd als in plaats. En soms is er een ordening op onderwerp, maar alleen als iets enigzins onder een onderwerp valt. En een tekst hoeft niet onder één onderwerp te vallen.

Het idee hierachter is nu eens een webstek te maken die gebruik maakt van kruisverwijzingen op een andere manier. Dus geen dagboek in de computer tikken als de webloggers doen, geen folder met menubalkje maken zoals je die ook over op het web ziet maar iets met een verwijzingsmechanisme met een betekenis los van de inhoud, wat je dingen laat ontdekken. Deze verzameling notities is daarmee net als het web zelf, zonder organisatie die alles indeelt.

Nu, jaren later blijkt dat idee eigenlijk heel goed te realiseren in een wiki. In een wiki hoef je je niet vast te leggen op een taxonomie met vaste termen, je kan ze gewoon in ieder stukje tekst introduceren. De wiki zorgt voor het overzicht. Deze webstek is gebouwd met Dokiwiki. Dokuwiki is simpel, het gebruikt geen database om je teksten over te versnipperen maar slaat alle teksten op als files op de server, één per pagina. De syntax is eenvoudig en nodigt uit tot het doorlinken van informatie. En Dokuwiki kent een aantal handige uitbreidingen om geoinformatie in een pagina te zetten, zoals geotags of hele kaarten. Verder kunnen de teksten zowel geografisch (via kaarten) als via een index en taxnonomie vindbaar gemaakt worden. En alles zonder een structuur af te dwingen.

nl/waarom_wiki_webstek.txt · Laatst gewijzigd: 2022/07/11 14:39 door 127.0.0.1