De kaart van meneer Selden
In de Bodleian library in Oxford heeft een byzondere kaart in zijn collectie. De kaart laat China zien en is gemaakt tijdens de Ming periode. Het aparte van de kaart is dat het een zeekaart is. De kaart is gemaakt begin 17e eeuw, zo'n 200 jaar na de reizen van 郑和 (Zheng He). In die tijd was China eigenlijk gesloten voor de wereld. De Ming keizers hadden besloten dat de rest van de wereld niet de moeite waar was en hadden de schepen van 郑和 laten verbranden.
Dat er dus zeeroutes op aangegeven staan is opmerkelijk. De routes zijn geconcentreerd op de havenstad 泉州 (Quanzhou) in de provincie 福建 (Fujian) maar ook de rest van de Chinese kust is erop aangegeven met de havenplaatsen.
Wat de kaart ook tot een buitenbeentje maakt is het feit dat China zelf niet in het midden is geplaatst. In een tijd waarin China vooral als het centrum van de wereld werd gezien is dat niet bepaald gebruikelijk. Het laat zien dat voor de mensen die de kaart maakten en gebruikten de externe contacten het belangrijkst waren. Het waren kooplieden voor wie de wereld een stuk groter was dan voor de Ming keizers.
De bibliotheek heeft de kaart online gezet op een speciale website. Er is ook een kaart waarop je in kan zoomen, helaas zonder enige geografische referentie. Dus het blijft zoeken als je wil weten wat waar ligt want een index met links is er ook niet.
De kaart is in het bezit van de Bodleian gekomen uit de nalatenschap van John Selden, vandaar dat de kaart bekend is als de Selden map. John Selden was een parlementarier en jurist en liet zijn bibliotheek na aan de universiteit van Oxford. De kaart is gemaakt tijdens zijn leven. Het is dus niet als geschiedkundig curiosum naar Engeland gekomen maar echt als geografische informatie. De kaart is nooit vergeten en heeft altijd belangstelling getrokken. Sinds kort is de kaart gerestaureerd en in zijn oude glorie te bezichtigen in Oxford.